Glasmetingen: meet de lichtdoorlatendheid van uw glas

Goed glas is vanzelfsprekend van groot belang voor de glastuinbouw. Maar is het glas van uw bedrijf wel goed voor de teelt? Of is het glas dat geleverd wordt tijdens de bouw wel het glas dat u ook heeft besteld en nodig heeft? Een onderzoek dat de lichtdoorlatendheid van uw glas meet, geeft daar antwoord o

Betrouwbare metingsapparatuur


Het betrouwbaar en nauwkeurig meten van de lichttransmissie van glas is niet eenvoudig. Daarom gebruiken wij een unieke glasmeetbol, ontwikkeld en getest in samenwerking met de Wageningen University and Research (WUR) en TNO. Dit apparaat kan verschillende soorten metingen uitvoeren aan het glas die interessant en van invloed zijn op het beoogde effect van de lichtdoorlatendheid op de teelt.

Meten van lichtdoorlatendheid:


Welke vorm van lichtdoorlatendheid u ook wilt laten testen, het kan bij DLVge. Wij meten onder meer:

Loodrechte lichtdoorlatendheid

De loodrechte meting is gestandaardiseerd door de NEN2675 en wordt al jaren gebruikt voor de meting van vlakglas. Om een zo nauwkeurig mogelijke meting van uw glasmonster te krijgen, wordt de meting een aantal keren herhaald. De resultaten ontvangt u in een overzichtelijke grafiek.

Hemisferische doorlatendheid

Een meetmethode die ook door WUR wordt gehanteerd; de hemisferische doorlatendheid. Hiermee wordt de praktische bruikbaarheid van het glas bepaald door de boog van de zon over het glas na te bootsen. Het zonlicht draait immers ook de hele dag over de kas heen waardoor deze in verschillende hoeken op de kas valt.

Haze-factor

De haze-factor is de mate waarin het licht door het glas zelf wordt verstrooid in de kas. Hoe hoger deze factor is, hoe meer het glas het licht verstrooid.

Wilt u ook een glasmeting laten uitvoeren?


De lichtdoorlatendheid in uw kas bepaalt in grote mate het lichtniveau. En meer licht betekent meestal meer opbrengst. Wilt u weten hoe het met de lichtinval in uw kas gesteld is? Of vraagt u zich af of de huidige lichtdoorlatendheid wel conform de gemaakte afspraken met de leverancier is? Vraag ons dan om een glasmeting voor een helder en onderbouwd antwoord. Wij voeren de meting uit tegen aantrekkelijke prijzen.

Onze Specialisten

Neem contact op met een van onze specialisten op dit gebied.

Edwin Langenberg

Adviseur
Glasmetingen, Kassenbouw, Vergunningen